Θεραπευτικές Τεχνικές

ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

Η Χειροθεραπεία-Χειροπρακτική (Manual Therapy) είναι ένα ειδικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας και χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των νευρομυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούν πόνο στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των οστών, του νευρικού και μυϊκού ιστού, οι οποίες γίνονται εξ ολοκλήρου με τα χέρια. Αυτό που κάνει την χειροπρακτική μοναδική είναι ότι δίνει την ικανότητα στον εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή να συνδυάζει τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις από την έρευνα σε συνδυασμό με το σωστό κλινικό συλλογισμό. Με τον τρόπο αυτό η θεραπεία στοχεύει στο αίτιο του προβλήματος και όχι στο σύμπτωμα. Κατά συνέπεια, η Φυσικοθεραπεία παύει να είναι παθητική μόνο με τα μηχανήματα ηλεκτροθεραπείας και γίνεται ενεργητική, στην οποία ο ασθενής ξεκινά από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις να συμμετέχει στο πρόγραμμα ενεργητικής αποκατάστασης με ασκήσεις.

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ

Η αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος επιτυγχάνεται μεσω των τεχνικών λεμφικής παροχέτευσης και με την περίδεση του προσβεσβλημένου άκρου. Η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης (MLD) έχει ως στόχο να μειώσει το οίδημα, να χαλαρώσει τον συνδετικό ιστό και να μειώσει την ποσότητα του υγρού στον ενδιάμεσο συνδετικό ιστό μέσω των ιστικών και των προ λεμφικών καναλιών. Η λεμφική μάλαξη προετοιμάζει τις περιοχές των υγιών λεμφαδένων να υποδεχτούν την περίσσεια λέμφο που έχει μπλοκάρει την περιοχή που έχει προσβληθεί και ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα προάγοντας την λεμφο-αγγειακή κυκλοφορία.

Μέσα από την μάλαξη επιτυγχάνεται χαλάρωση και αναλγησία του ασθενή. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η συμπιεστική περίδεση αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και πρέπει να έχει κατεύθυνση από την περιφέρεια προς το κέντρο, με την συμπίεση να είναι ανάλογη του οιδήματος. Η περίδεση αυξάνει θεαματικά την αποδοτικότητα των μυικών και αρθρικών αντλιών με αποτέλεσμα να κάνει τους ιστούς πιο μαλακούς και το δέρμα να γίνεται πιο μαλακό.

ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κινησιοθεραπεία αποτελεί μια τεχνική φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης που βρίσκει εφαρμογή σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων και τραυματισμών. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση η οποία προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την κινητικότητα των ατόμων με λειτουργικούς περιορισμούς ή εκείνων που χρήζουν εκτεταμένη φυσική αποκατάσταση. Η κινησιοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με ηλετροθεραπευτικά μέσα. Τέλος, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πρόληψης τραυματισμών καθώς ο ασθενής μαθαίνει να εκτελεί σωστά τις ασκήσεις γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη διατήρηση της ευελιξίας και της καλής ποιότητας ζωής του.

ΜΑΛΑΞΗ

Η μάλαξη είναι το σύνολο των χειρισμών που εφαρμόζονται στους μαλακούς ιστούς του σώματος και έχουν επίδραση στο νευρικό, μυϊκό και αναπνευστικό σύστημα, καθώς και στην τοπική και γενική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Με την εφαρμογή της μάλαξης επιτυγχάνεται αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας , μείωση του μυϊκού σπασμού, αυξάνει την οδό του πόνου απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής νιώθει αναλγησία και πιο ήρεμη την πάσχουσα περιοχή από την συμπτωματολογία.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός είναι μια ολιστική θεραπεία 2000 ετών που αναπτύχθηκε στην Κίνα και άρχισε να ερευνάται από τη δυτική ιατρική το 1970. Ο βελονισμός διεγείρει συγκεκριμένα σημεία για να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος . Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει αναλγητική δράση στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση των ενδορφινών και άλλων νευροχημικών ουσιών που αλλάζουν την επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ενδορφίνες είναι οπιούχες ουσίες που προσφέρουν στον ασθενή αναλγησία.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η Θεραπευτική άσκηση περιλαμβάνει ένα πλάνο ασκήσεων με στόχο την βελτίωση της κινητικότητας ,της λειτουργικότητας και μείωσης της συμπτωματολογίας. Σε ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης παραδείγματος χάρη Pilates γίνεται αξιολόγηση και κλινική εξέταση του ασθενή ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στην φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του. Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται με την παρουσία του φυσικοθεραπευτή ώστε να αποφευχθούν κινήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν τραυματισμό. Απώτερος στόχος της θεραπευτικής άσκησης είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας, η διατήρηση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων, της δύναμης και της ελαστικότητας των μυών, της φυσικής κατάστασης, της σταθερότητας ,της ισορροπίας και της συναρμογής μέσα από το ειδικό ασκησιολόγιο που πραγματοποιείται.

ERGON TECHNIQUE

Οι τεχνικές μάλαξης-κινητοποίησης μέσω ειδικών εργαλείων από ανωξείδωτο ατσάλι είναι μια μορφή εξειδικευμένης κινητοποίησης των μαλακών μορίων που χρησιμόποιείται για την θεραπεία μυοσκελετικών παθολογιών και αθλητικών κακώσεων. Ο θεραπευτής έχει άμεση αίσθηση των μυοπεριτονιακών συμφύσεων και σκληρύνσεων μέσω των ειδικών εργαλείων .Η τεχνική αυτή επιταγχύνει την αποκατάσταση των οξέων και χρόνιων παθολογιών που επηρεάζουν την περιτονία, κινητοποιεί το οίδημα και το αιμάτωμα, βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία, μειώνει τον μυϊκό σπασμό , ευθυγραμμίζει τις τραυματισμένες ίνες για γρήγορη επούλωση, αυξάνει το εύρος τροχιάς των αρθρώσεων και επιταχύνει την επούλωση μέσω της αύξησης της κυτταρικής δραστηριότητας.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία συνίσταται σε οξείες και χρόνιες νόσους του αναπνευστικού συστήματος, σε χειρουργημένους ασθενείς, σε διαταραχές ελέγχου της αναπνοής, σε παραμορφώσεις του θώρακα και σε διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας εξαιτίας της λανθασμένης στάσης του σώματος. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί μια σειρά τεχνικών τοποθετώντας τον ασθενή σε κατάλληλες θέσεις με απώτερο σκοπό την αποσυμφόρηση του πνευμονικού παρεγχύματος και την βελτίωση του αναπνευστικού ελλείμματος. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται με σκοπό να βελτιώσει την αναπνοή, να μειώσει στο ελάχιστο το έργο της αναπνοής, να απαλλάξει τον ασθενή από βρογχοσπασμό ,βοηθά στην έκπτυξη των πνευμόνων και στην αποβολή πτυέλων.