Εξοπλισμός

ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ

Η χρήση shock wave αποτελεί καινοτομία στον χώρο της αποκατάστασης. Τα ακτινικά κύματα αποτελούν μια μη χειρουργική επιλογή σε πολλές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Συμπιεσμένος αέρας μετακινεί ένα βλήμα με υψηλή ταχύτητα το οποίο χτυπά την άκρη του εφαρμογέα , ο οποίος έχει με τη σειρά του τοποθετηθεί στην επιφάνεια του δέρματος ακριβώς πάνω στην επώδυνη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο η παραγομένη ενέργεια ταξιδεύει μέσω των μαλακών ιστών με την μορφή ακτινωτού κύματος. Οι παθήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ο κρουστικός υπέρηχος είναι οι εξής: επικονδυλίτιδα αγκώνα , πελματιαία απονευρωσίτιδα , άκανθα πτέρνας , τροχαντηρίτιδα ισχίου με σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας , ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου , μυοπεριτονιακός πόνος και δυσλειτουργία , θεραπεία σημείων πυροδότησης του πόνου , περιοστίτιδα κνήμης , τενοντίτιδα αχίλλειου, επώδυνο γόνατο άλτη με συνοδό τενοντίτιδα επιγονατιδικού. Ο κρουστικός υπέρηχος δημιουργεί υπεραιμία και μειώνει τη φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή , εκκρίνει ενδορφίνες μειώνοντας τον πόνο, απελευθερώνει ουσία P , η οποία συμμετέχει στην αναλγησία , ενεργοποιεί την κυτταρική άμυνα συμβάλλοντας στην απελευθέρωση των ελευθέρων ριζών τα κρουστικά κύματα βοηθούν στην ενίσχυση των ενδογενών κυτταρικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος. Ακόμη, αναχαιτίζει τους φλεγμονώδεις διαβιβαστές όπως τα COX II τα κρουστικά κύματα παράγουν ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και δημιουργεί υποδιέγερση των νευρικών ινών για μεγαλύτερο αναλγητικό αποτέλεσμα.

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά την στάση και την βάδιση αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος. Μας δίνει πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων , οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε λάθος στάση του σώματος ή σε κακή μηχανική λειτουργία των ποδιών. Πρόκειται για μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες , οι όποιοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνεια της. Η μέτρηση των πιέσεων διαχωρίζεται στην δυναμική και τη στατική. Ειδικότερα, η δυναμική μέτρηση γίνεται όταν ο ασθενής στηρίζει το κάτω άκρο του πάνω στον πελματογράφο, καταγράφονται οι επιμέρους πιέσεις καθώς και η συνισταμένη των πιέσεων που δέχεται το πέλμα. Η δυναμική μέτρηση πραγματοποιείται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια στάση πάνω στην συσκευή, έτσι καταγράφεται και γίνεται η επεξεργασία των πιέσεων που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση του βάρους του σώματος. Το πελματογράφημα γίνεται για παθήσεις των πελμάτων όπως πλατυποδία , κοιλοποδία , ραιβοποδία , προβλήματα στα μετατάρσια , άκανθα πτέρνας , αρθρίτιδα , οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων και σπονδυλικής στήλης. Ακόμη , γίνεται για πόνους στην μέση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από τοκετό, για σκολίωση , χονδροπάθεια επιγονατίδας , κάλους , νευραλγίες , κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου , ισχιαλγία , οσφυαλγία , προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη , σοβαρά διαστρέμματα , κατάγματα κάτω άκρων και λεκάνης , ανισοσκελία , ρευματοειδή αρθρίτιδα , σε αθλητές με σκοπό την βέλτιστη δυναμική απόδοση και σε παιδιά 3,5 ετών και άνω με ενοχλήσεις στα κάτω άκρα.

Οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι συντελούν δραστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας καθώς εξισορροπούν όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα και το σώμα κατά την διάρκεια της άθλησης. Αποφορτίζουν τα σημεία πίεσης. Ακόμη, απορροφούν όλους τους κραδασμούς στο τρέξιμο, μειώνουν την μυϊκή κούραση, τους μυϊκούς τραυματισμούς και βελτιώνουν την συνολική στάση του σώματος.

TECAR

Το Tecar παρέχει αποτελεσματική θεραπεία σε πολλές μυοσκελετικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται σε οξεία ή χρόνια φάση και τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη συνεδρία αυξάνοντας το εύρος κίνησης, μειώνοντας θεαματικά τον πόνο και τον μυϊκό σπασμό. Η διαθερμία συχνοτήτων βασίζεται στην τεχνολογία ραδιοκυμάτων. Αυτή η θεραπεία συνοδεύεται από θεραπευτικούς χειρισμούς με στόχο την γρηγορότερη επούλωση των ιστών, την ελάττωση του πόνου, του μυϊκού σπασμού και επανένταξη του ασθενή στην καθημερινότητα του. Έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί βιολογικούς μηχανισμούς με θερμικό και αθερμικό τρόπο, εκκρίνοντας ενδορφίνες και αυξάνοντας την λεμφική και αγγειακή κυκλοφορία. Η θεραπεία στηρίζεται στην μεταφορά ενέργεια ραδιοσυχνότητας της τάξης των 400-1000 ΚΗΖ. Η συγκεκριμένη ενέργεια μεταφέρεται προς τους ιστούς με ειδικά ηλεκτρόδια που βασίζονται στο χωρητικό και ωμικό φαινόμενο και πιο συγκεκριμένα. Tο χωρητικό (ηλεκτρόδιο πυκνωτή) επιδρά στους επιφανειακούς μαλακούς ιστούς. Tο ωμικό (ηλεκτρόδιο αντίστασης) στους βαθύτερους ιστούς με μεγαλύτερη ηλεκτρική αντίσταση. Τέτοιοι ιστοί είναι οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και τα οστά. Η διαφορά με άλλες μορφές ηλεκτροθεραπείας είναι ότι το ηλεκτρικό φορτίο δεν μεταφέρεται με άμεση επαφή αλλά με την κίνηση των ιόντων μέσω της έλξης και της άπωσης των ηλεκτρικών φορτίων. Αυτή η μορφή συχνότητας δημιουργεί κίνηση ιόντων μήκους κύματος10nm που αποσκοπεί στην αλλαγή του δυναμικού της κυτταρικής μεμβράνης.

ΥΠΕΡΗΧΟΣ

Ο υπέρηχος αποτελεί κομμάτι της κλινικής πρακτικής από τα παλιά χρόνια και παραμένει μια δημοφιλής και αποδεδειγμένη παρέμβαση για μια σειρά κλινικών προβλημάτων. Ειδικότερα, ο θεραπευτικός υπέρηχος στην αποκατάσταση έχει πολλές χρήσεις συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας των μυοσκελετικών διαταραχών όπως ο πόνος, ο μυϊκός σπασμός, η συστολή των αρθρώσεων και ο τραυματισμός των μαλακών μορίων . Πρόκειται για μια συσκευή που εκπέμπει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας. Η ένταση που χρησιμοποιείται κατά την θεραπεία είναι 1ΜΗz για τους εν τω βάθει ιστούς και 3 MHz για τους πιο επιφανειακούς. Ο υπέρηχος μεταδίδοντας θερμότητα στους ιστούς διαφοροποιεί την ταχύτητα αγωγής των νεύρων, αυξάνει την ενζυματική δραστηριότητα, αλλάζει την συσταλτική δραστηριότητα των σκελετικών μυών, αυξάνει θεαματικά την ελαστικότητα των κολλαγόνων ιστών, την τοπική ροή αίματος, τον ουδό πόνου και μειώνει τον μυϊκό σπασμό.

ΔΙΑΘΕΡΜΙΑ

Με την εφαρμογή της διαθερμίας επιτυγχάνεται θέρμανση των εν τω βάθει ιστών. Έτσι , με την αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται υπεραιμία στους ιστούς και επιτυγχάνεται η αντιφλεγμονώδη μυοχαλαρωτική και αναλγική δράση της. Συγκεκριμένα η διαθερμία μειώνει τον πόνο, τον μυϊκό σπασμό , επιτυγχάνει χαλάρωση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων και διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος στους ιστούς.

ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα για θεραπευτικό σκοπό. Είναι το πιο διαδεδομένο μέσο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φυσικοθεραπεία και έχει γίνει αποδεκτό στον τομέα της αποκατάστασης . Οι τύποι των ρευμάτων είναι ποικίλοι και διαφοροποιούνται ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Οι κατηγορίες των ρευμάτων είναι οι παρακάτω : Αναλγητικά ρεύματα TENS, Φαραδικά ρεύματα, Διαδυναμικά ρεύματα, Γαλβανικά ρεύματα, Παλμικά, Russian stimulation, Ιοντοφόρεση, Διασταυρούμενα ρεύματα, Biofeedback ,Inenferential, High voltage. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποιείται για αναλγησία, μείωση του μυϊκού σπασμού, αύξηση αιματικής ροής και μυϊκή επανεκπαίδευση.

CUPPING THERAPY

Το κενό αέρος που δημιουργείται μεταξύ της βεντούζας και του δέρματος έλκει τους παρακείμενους ιστούς με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής και λεμφικής ροής. Ακόμη, συμβάλει στη χαλάρωση του μυϊκού ιστού, τη κινητοποίηση του στάσιμου αίματος και την απομάκρυνση των τοξινών. Η ένταση της αναρρόφησης που ασκείται στο δέρμα μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με την παθολογία , την ανεκτικότητα του ασθενή και τους επιθυμητούς στόχους της θεραπείας. Το cup therapy εφαρμόζεται σε Trigger points, βραχύνσεις της μυϊκής περιτονίας και θλάσεις των μυών. Τέλος, ένα άλλο ευεργετικό όφελος της βεντουζοθεραπείας είναι το αίσθημα χαλάρωσης και θερμότητας καθώς η εφελκυστική της δράση επηρεάζει δραστικά το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα επιτρέποντας τη βαθειά χαλάρωση σε όλο το σώμα.

KINESIO TAPE

Το Kinesio Tape® πρόκειται για μια ελαστική κολλητική ταινία που αναπτύχθηκε από τον Dr. Kenzo Kase το 1979. Η ταινία Kinesio ανακουφίζει από τον πόνο και διευκολύνει την λεμφική αποστράγγιση ανυψώνοντας μικροσκοπικά το δέρμα. Αυτή η ανύψωση δημιουργεί πτυχώσεις στο δέρμα, αυξάνοντας το διάμεσο διάστημα και επιτρέποντας τη μείωση της φλεγμονής, μειώνοντας την πίεση ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη ροή αίματος και λεμφικού υγρού εντός και εκτός της περιοχής στόχου. Η μέθοδος Kinesio Taping® είναι μια τεχνική αποκατάστασης που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος, παρέχοντας στήριξη και σταθερότητα στους μύες και τις αρθρώσεις χωρίς να περιορίζει το εύρος κίνησης του σώματος καθώς και να παρέχει εκτεταμένο χειρισμό μαλακών ιστών για να παρατείνει τα οφέλη της θεραπείας που χορηγείται στο κλινικό περιβάλλον.

ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Το φυσικοθεραπευτήριο μας διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με εύκολη πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Το γυμναστήριο αποτελείται από πληθώρα οργάνων γυμναστικής , λάστιχα διαβαθμισμένης αντίστασης , ιμάντες TRX, ειδικές μπάλες αποκατάστασης καθώς και διάφορα καινοτόμα εργαλεία που βοηθούν στην αποθεραπεία. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον αθλητή είτε στον απλό ασθενή να λάβει μια πλήρη αποκατάσταση στον χώρο μας. Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τον κάθε ασθενή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και τον κατευθύνει υποδεικνύοντας τον σωστό τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων.